Блогърът Анатолий Шарий - украинец по произход, е задържан в Испания.

...
Блогърът Анатолий Шарий - украинец по произход, е задържан в Испания.
Коментари Харесай

Украински блогър, заподозрян в държавна измяна, е бил задържан в Испания

Блогърът Анатолий Шарий - украинец по генезис, е арестуван в Испания. Това оповестиха от Службата за сигурност на Украйна. Мъжът е обвинен от украинските управляващи в държавна измяна.

„ Според следователите на СБУ той е правил противозаконни действия в ущърб на националната сигурност на Украйна в осведомителната сфера. Има съображение да се счита, че Анатолий Шарий е работил по заповед на непознати структури “, се споделя в известието.

Последният видеоклип в YouTube канала на Шарий, където той има малко под три милиона клиенти, е оповестен към 14 часа преди да бъде разгласен ареста.

В Telegram канала на Шарий се появи отпратка към нова обява - само че на брачната половинка му, блогърката Олга Шарий. Темата са папагалите в Барселона, не се загатва нищо за самия Шарий.

Испанските правоприлагащи органи също към момента не са съобщили нищо по случая.

43-годишният Анатолий Шарий е известен видеоблогър и политик, който подлага на критика режима в Киев. Украинските медии постоянно го назовават ​​ " проруски " и " антиукраински " - етикети, които той отхвърля и оспорва в съдилищата. „ Проруски “ блогър той е наименуван и от Службата за сигурност на Украйна.

Името му попада в черния лист с имена на хипотетични „ врагове на страната “ на „ Миротворец “ -  база данни с лица, обвинени в " умишлени дейности против националната сигурност на Украйна ". Системата дава персоналните им данни дружно с хипотетичните им закононарушения, с цел да могат всички да видят.

През 2012 година украинецът получава леговище в Европейския съюз, като твърди, че е преследван от украинските правоприлагащи органи по отношение на журналистическата си активност. През май 2021 година Литва анулира политическото леговище на Шарий и го разгласи за личност нон грата.

Блогърът стана критик на Евромайдана и последвалите държавни управления. Според него руско-украинската война преди 2022 година е „ вътрешен спор “ и „ революция “, макар че не отхвърля съветската интервенция.

През юни 2019 година той започва Партията на Шарий, която взе участие в парламентарните избори през същата година. Но взе едвам 2,23% от гласовете на украинците.

По време на акцията за локални избори през 2020 година Партията на Шарий популяризира пропагандни материали с карта на Украйна без окупирания и анексиран нелегално от Русия Крим, а партийни претенденти влязоха в няколко градски и регионални съвета.

През февруари 2021 година Шарий бе упрекнат в държавна измяна и подбудителство към етническа или расова ненавист, а неговата партия, както и още 10 други,  бяха публична неразрешено със заповед на президента - поради хипотетичните им връзки с Русия.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР